Go to footer

Rejestracja ogólnie

Można tutaj zgłaszać błędy znalezione w grze.

Rejestracja ogólnie

Postprzez Aston » 27 sty 2010, o 11:10

A więc rejestracja:

-w czasie rejestracji moim zdaniem bardziej wyeksponowana powinna być informacja o tym, że należy ułożyć hasło zawierające przynajmniej jedną wielką literę i cyfrę, w okienku pojawiającym się na życzenie wypełniającego nie napisano tam o tym
-okienka wyskakujące przy błędnym haśle są nieco zbyt agresywne ;)
-nie wiem czy takie było jak dotąd zamierzenie, ale widziałem tylko cztery pochodzenia
-przy przejściach pomiędzy stronami profesji działy się różne rzeczy, czasem nie przeskoczy, czasem linki do stron znikają
-rozumiem, że celowo odeszliście od zasad o przypisywaniu wartości wylosowanych do cech
-myślę, że można by pokusić się o zrobienie opisów pochodzenia całkowicie autorskimi
-istnieje rozbieżność z podręcznikiem w kwestii kosztu podnoszenia umiejętności, ale tę sprawę poruszył już szanowny ryrzu i nie zamierzam odbierać Mu tej działki :)
Aston

Re: Rejestracja ogólnie

Postprzez Marcin » 27 sty 2010, o 13:40

Aston napisał(a):A więc rejestracja:

-w czasie rejestracji moim zdaniem bardziej wyeksponowana powinna być informacja o tym, że należy ułożyć hasło zawierające przynajmniej jedną wielką literę i cyfrę, w okienku pojawiającym się na życzenie wypełniającego nie napisano tam o tym
-okienka wyskakujące przy błędnym haśle są nieco zbyt agresywne ;)

Tak to trzeba jeszcze zmienić ;) Ale właśnie od tego są wasze uwagi by dopracować ten element, w końcu to bardzo subiektywne odczucia.

Aston napisał(a):-nie wiem czy takie było jak dotąd zamierzenie, ale widziałem tylko cztery pochodzenia

Na razie tylko cztery.

Aston napisał(a):-przy przejściach pomiędzy stronami profesji działy się różne rzeczy, czasem nie przeskoczy, czasem linki do stron znikają

Na wolnych łączach niestety tak się dzieje. Nie mam na to lekarstwa, w każdym razie możesz podać tutaj screeny jak to wygląda u ciebie.

Aston napisał(a):-rozumiem, że celowo odeszliście od zasad o przypisywaniu wartości wylosowanych do cech

Wartości można przypisać, wystarczy "złapać" za liczbę. Ale koniecznie muszę tam dodać jakiś opis.

Aston napisał(a):-myślę, że można by pokusić się o zrobienie opisów pochodzenia całkowicie autorskimi

Jestem pewien, że masz już w głowie pewne propozycje ;) Wrzuć je w odpowiednim dziale.

Aston napisał(a):-istnieje rozbieżność z podręcznikiem w kwestii kosztu podnoszenia umiejętności, ale tę sprawę poruszył już szanowny ryrzu i nie zamierzam odbierać Mu tej działki :)

OK.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Marzyciel jest twórcą jutra. Człowiek praktyczny może się z niego śmiać; nie wie, że to on jest tą prawdziwą siła, która popycha świat naprzód."
Marcin
Administrator

Postprzez Halbarad » 28 sty 2010, o 14:34

Aby nie zakładać kolejnego identycznego tematy tutaj dodam swoje spostrzeżenia, które nie były jeszcze poruszone.
Wiem że są to drobne błędy ale jeśli miało by to być pomocne to na wszelki wypadek je opiszę:

- faktycznie okienka przy wpisywaniu są 'zbyt agresywne' zwłaszcza że (nie wiem czy przeglądarka ma znaczenie, używam Google Chrome) wyskakują też przy naciśnięciu 'Tab' gdy pisało się coś i chciało przejść do następnej rubryki. Przejście wymagało u mnie kliknięcia w miejsce gdzie chciałem pisa;.
- zablokowały mi się zakładki umiejętności - nagle spryt i charakter przestały reagować na klikanie (przyciski zmieniały się ale nie dawało to żadnego efektu), ale na szczęście odświeżenie strony naprawiło sytuację i to bez wymazania wszystkich wcześniejszych danych.
Moim zdaniem Kraków powinien być zamkniętym na obcych miastem rządzonym przez gildie speców, handlującym głownie wiedzą i umiejętnościami, ale pozbawionym (przez zniszczenie Nowej Huty) możliwościami samodzielnego, pełnego ich wykorzystania i odbudowy.
Halbarad

Postprzez Marcin » 28 sty 2010, o 14:38

Halbarad napisał(a):Aby nie zakładać kolejnego identycznego tematy tutaj dodam swoje spostrzeżenia, które nie były jeszcze poruszone.
Wiem że są to drobne błędy ale jeśli miało by to być pomocne to na wszelki wypadek je opiszę:

- faktycznie okienka przy wpisywaniu są 'zbyt agresywne' zwłaszcza że (nie wiem czy przeglądarka ma znaczenie, używam Google Chrome) wyskakują też przy naciśnięciu 'Tab' gdy pisało się coś i chciało przejść do następnej rubryki. Przejście wymagało u mnie kliknięcia w miejsce gdzie chciałem pisa;.
- zablokowały mi się zakładki umiejętności - nagle spryt i charakter przestały reagować na klikanie (przyciski zmieniały się ale nie dawało to żadnego efektu), ale na szczęście odświeżenie strony naprawiło sytuację i to bez wymazania wszystkich wcześniejszych danych.

Okienka poprawiłem. Jeśli gdzieś nie to proszę podać dokładne ich położenie ^^ Sprawdzenie czy wpis jest błędny czy nie jest sprawdzany po usunięciu wskaźnika kursora z pola, więc jeśli przeskakujemy z pola do pola pozostawiając je puste to skrypt uznaje to za błąd.

Jeśli wystąpi problem z zakładkami jakikolwiek, a nie jest pewne jak wasze przeglądarki zachowają się w konkretnych sytuacjach czy przy różnych problemach, można odświeżyć stronę, wszelkie dane, które wybraliście są zapisane w sesji i odświeżenie wam ich nie skasuje.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Marzyciel jest twórcą jutra. Człowiek praktyczny może się z niego śmiać; nie wie, że to on jest tą prawdziwą siła, która popycha świat naprzód."
Marcin
Administrator

..

Postprzez Nadia » 20 mar 2010, o 21:29

Witam,:) mój problem w zasadzie nie jest związany z rejestracją ale z resetem..a nie bardzo wciskać go do sugestii. Przy robieniu resetu podczas wydawania punktów zostaje mi jeden i zaczynają wyskakiwać błędy..więc nie mogę wydać reszty.
Nadia

Postprzez Marcin » 20 mar 2010, o 22:01

A jakie błędy?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marcin
Administrator

Postprzez Nadia » 20 mar 2010, o 22:15

Wpierw coś, że nie można wykonać a potem ciągle że te punkty muszą być wydane by..no że jak ich nie wydam to nie mogę wydać innych..a potem już nie dało się ich ani dodać ani odjąć.
Nadia

Postprzez Welor » 20 mar 2010, o 22:36

Ja robiłem reseta i tak się nawet zastanawiałem co z tymi pkt się porobiło bo ich nie miałem, ale ogólnie reset przeszedłem bez komplikacji
Obrazek
Welor

Postprzez .M. » 20 mar 2010, o 22:45

Problem pewnie w tym ,że te pkt są strasznie skomplikowane. Pierw trzeba wydać specjalizacje, i czasem Ci zostanie 1 pkt (bo czym wyżej tym więcej pkt to zabiera) i trzeba umiejętnie je rozdysponować. Potem są zwykłe, jak je źle wydasz .. to musisz wszystko cofać bo trzeba pierw wycofać pkt z specjalizacji.
.M.

Postprzez Halbarad » 21 mar 2010, o 00:00

System po prostu jest tak zbudowany, że czasem nie ma do czego przyporządkować tego jednego punktu. W podręczniku było tak rozwiązane, że można je było sprzedawać po dwadzieścia gambli i później wykorzystywać to w późniejszych etapach tworzenia postaci, np. przy zakupie ekwipunku początkowego.
Moim zdaniem Kraków powinien być zamkniętym na obcych miastem rządzonym przez gildie speców, handlującym głownie wiedzą i umiejętnościami, ale pozbawionym (przez zniszczenie Nowej Huty) możliwościami samodzielnego, pełnego ich wykorzystania i odbudowy.
Halbarad

Postprzez Marcin » 21 mar 2010, o 07:08

Nadia napisał(a):Wpierw coś, że nie można wykonać a potem ciągle że te punkty muszą być wydane by..no że jak ich nie wydam to nie mogę wydać innych..a potem już nie dało się ich ani dodać ani odjąć.

Nic z tego nie kumam, czy aż tak wielkim problemem jest napisać dokładnie co nie działa i podać przyczyny?

Welor napisał(a):Ja robiłem reseta i tak się nawet zastanawiałem co z tymi pkt się porobiło bo ich nie miałem, ale ogólnie reset przeszedłem bez komplikacji

Co to znaczy "ich nie miałem"? Jak wyżej.

Halbarad napisał(a):System po prostu jest tak zbudowany, że czasem nie ma do czego przyporządkować tego jednego punktu. W podręczniku było tak rozwiązane, że można je było sprzedawać po dwadzieścia gambli i później wykorzystywać to w późniejszych etapach tworzenia postaci, np. przy zakupie ekwipunku początkowego.

Wystarczy kupić jeden pakiet i punkty ładnie schodzą do zera. Jeszcze ani razu nie został mi 1 ptk.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marcin
Administrator

Postprzez Welor » 21 mar 2010, o 08:48

Tzn wybierałem pochodzenie, profesje, specjalizacje, pkt zręczności siły itd były, ale nie było pkt specjalizacji.

Dobra zrobiłem reset jeszcze raz i po prostu nie wybrałem pkt specjalizacji, tak jak miałem przy tworzeniu konta pewnie przeszło na nowe, tak jakby reset ich nie kasował, chyba. Ale teraz mam inny problem, wydałem pkt specjalizacji i z pozostałych umek zostało mi 9 pkt. I teraz obojętnie w co kliknę w plus by dodać pkt czy w inną specjalizacje wyskakuje mi komunikat "Najpierw zaakceptuj współczynniki." Współczynniki dawno zaakceptowałem zanim wziąłęm się za specjalizacje.
Ale se myślę ok klikam w "resetuj formularz" a tu mi wyskakują dodatkowe okienka Imię, hasło, powtórz hasło, email. Tego mi właśnie brakowało przy pierwszym podejściu. Wpisuje nowe imię, stare hasło, starego emaila. Klikam na "losuj współczunniki " i wyskakuje mi komunikat "Wpisz poprawny email by losować współczynniki", sprawdzam email, poprawny. No i dalej już nic się nie da.
Ostatnio edytowano 21 mar 2010, o 09:17 przez Welor, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Welor

Postprzez Marcin » 21 mar 2010, o 08:49

Welor napisał(a):Tzn wybierałem pochodzenie, profesje, specjalizacje, pkt zręczności siły itd były, ale nie było pkt umiejętności.

Nadal nic mi to nie mówi. Co to znaczy "nie było"? O.o
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marcin
Administrator

Postprzez Welor » 21 mar 2010, o 09:21

Heh to ja się wywnętrzniam, edytuje żeby nie śmiecić, a Ty się skradasz??? weydytowane w ostatniej wypowiedzi moje ostatnie spostrzeżenia :D

P.S.
Takie coś mi przyszło na emaila jak resetowałem postać "Zg³osi³e¶ chêæ resetu konta. Kliknij w poni¿szy link aby rozpocz±æ procedurê." Ja bym to zwalił na moloch :D
Obrazek
Welor

Postprzez Marcin » 21 mar 2010, o 13:30

Welor napisał(a):Tzn wybierałem pochodzenie, profesje, specjalizacje, pkt zręczności siły itd były, ale nie było pkt specjalizacji.

Dobra zrobiłem reset jeszcze raz i po prostu nie wybrałem pkt specjalizacji, tak jak miałem przy tworzeniu konta pewnie przeszło na nowe, tak jakby reset ich nie kasował, chyba. Ale teraz mam inny problem, wydałem pkt specjalizacji i z pozostałych umek zostało mi 9 pkt. I teraz obojętnie w co kliknę w plus by dodać pkt czy w inną specjalizacje wyskakuje mi komunikat "Najpierw zaakceptuj współczynniki." Współczynniki dawno zaakceptowałem zanim wziąłęm się za specjalizacje.
Ale se myślę ok klikam w "resetuj formularz" a tu mi wyskakują dodatkowe okienka Imię, hasło, powtórz hasło, email. Tego mi właśnie brakowało przy pierwszym podejściu. Wpisuje nowe imię, stare hasło, starego emaila. Klikam na "losuj współczunniki " i wyskakuje mi komunikat "Wpisz poprawny email by losować współczynniki", sprawdzam email, poprawny. No i dalej już nic się nie da.

Za długo miałeś stronę otwartą i sesja pewnie ci się kończyła.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marcin
Administrator

Postprzez Welor » 21 mar 2010, o 14:43

Teraz udało się dokończyć reset, trochę miałem problemu trafić w specjalność za 2 pkt czy za 1, ale w końcu się udało. Można by dać info ile pkt potrzebuje dana specjalizacja. I nie wiem czy to tak ma być, ale nie mogłem zmienić imienia postaci

Obrazek

Nie ma pola na imię

P.S załadowałem klisze :D
Obrazek
Welor

Postprzez Marcin » 21 mar 2010, o 15:49

No i dobrze, że nie ma tak ma właśnie być.
Powiedz mi co za problem jest sprawdzić ile zabiera ci podniesienie umki na kolejny poziom? Koszty są łatwe do zapamiętania, poza tym jest dokładny opis pod znakiem Informacji.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marcin
Administrator

Postprzez Welor » 21 mar 2010, o 16:12

Ja to powiem tak. Jestem zwykłym użytkownikiem, czyli takim jak 90% userów. Jak nie mam wymalowane 3 metrowym napisem to nie zobaczę :D
Obrazek
Welor

Postprzez .M. » 21 mar 2010, o 17:31

T. Mówiłem o tym. O tym co daje dana cecha oraz o pkt um. koszt itd. Przydałby się do tego też jakiś dymek.
.M.

Postprzez Samuel » 20 kwi 2010, o 20:14

Pobawiłem się trochę resetem konta i napotkałem na pewien problem. Wybrałem profesję Żołnierz i cechę Wyszkolenie. Według opisu powinienem dostać wszystkie umiejętności z pakietów Pirotechnika i Broń Strzelecka na poziomie 1. Jednak w czasie rozdawania punktów umiejetności wszystko miałem na poziomie 0 i musiałem wykupywać te pakiety narmalnie. W którymś wcześniejszym wątku widziałem, że były już problemy z tą cechą. Domyślam się, że jest ona obecnie "w naprawie" i w związku z tym tymczasowo nie działa. Jednak czuję się w obowiązku zgłosić ten problem ;) .
Beer is proof that God loves us and wants us to be happy
- Benjamin Franklin
Samuel

Postprzez Halbarad » 28 lip 2010, o 21:03

To o czym pisał Samuel i pewnie jeszcze ktoś wcześniej, trzeba poprawić - automatyczne dodawanie pakietów i umiejętności od cech z pochodzenia i profesji.
Halbarad

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Błędy